10 Fakta om Kosovo som outsourcing-destination för IT-tjänster

10 Fakta om Kosovo som outsourcing-destination för IT-tjänster

Under de senaste åren har tillväxten inom outsourcing ökat betydligt på grund av teknologisk utveckling samt det konkurrenskraftiga, snabba företagsklimatet. Outsourcing har både blivit en av de viktigaste
företagsverksamheterna och en ostoppbar trend. Så, vad är outsourcing? Enkelt förklarat skulle man kunna säga att det innebär att man anställer andra personer som utför arbetet istället för att man gör det själv eller inom företaget. Outsourcing har tidigare ansetts främst vara en kostnadsbesparande taktik, men i dagens sammankopplade värld är outsourcing ett viktigt strategiskt verktyg som kan driva 2000-talets globala ekonomi.

Fler och fler företag är intresserade av att outsourca ITO (Informationsteknik Outsourcing) och BPO (Outsourcing inom Affärsprocess) till sydöstra Europa. Några dessa exempel på outsourcing omfattar tjänster inom IT, tillverkning, programvaruutveckling, skatt, redovisning, bokning, utbildning, kundservice, logistik, fastigheter, telefoni och resursfunktioner.

I anslutning med denna viktiga trend har Kosovo dykt upp som en av Europas främsta platser för global outsourcing av IT-tjänster. Enligt Global Sourcing Association (GSA) och Outsourcing Journal har sydöstra Europa, och specifikt Kosovo-regionen, blivit en attraktiv plats för både sourcing och outsourcing tack vare den låga kostnaden för kvalificerad personal och landets höga andel högutbildade, flerspråkiga och kvalificerade IT-personal.
Kosovo har den yngsta befolkningen i EU (53% av kosovaner är under 25 år), en strategisk tidszon (CET), euro-valuta, låga skatter, attraktiva priser, kulturell samhörighet och ett frihandelsavtal med både EU och USA.

Så om du redan använder dig av outsourcing eller starkt överväger att göra detta så har du här tio fakta om Kosovo som outsourcing-destination för IT-tjänster:

Fakta om Kosovo som outsourcing-destination för IT-tjänster

#1: Högkvalificerad, ung personal
Kosovo har den yngsta befolkningen i Europa som består av välutbildade, kvalificerade personer inom IT (Cisco CCIE/Juniper JNCIE/Tellabs & Microsoft MSCE) med starka engelska och tyska språkkunskaper.

Highly Qualifed Young Staff Kosbit

#2: Strategiskt läge
Kosovo är strategiskt beläget Europas hjärta, vilket gör det till en av de mest attraktiva ITO/BPO-destinationerna och en IT-nav för europeisk outsourcing. Enligt Världsbanksgruppens rapport Doing Business är Kosovo på deras topp tio-lista över reformatorer i världen rankade på plats 66 av 189.

Invest in Kosovo Kosbit

#3: Tidszon
Kosovo är närmare än du tror. Det är beläget i tidszonen UTC+01:00 centraleuropeisk tid, vilket är en timme före Greenwich Mean Time. Det är mindre än tre timmar med flyg till London och mindre än 2 timmar från Berlin.
Time Zone in Kosovo Kosbit

#4: Attraktiva priser
I Kosovo får du mer för mindre. Nyligen genomförda studier visar att brittiska och amerikanska företag vänder sig till sydöstra Europa i stället för Indien på grund av den billigare och mer kvalificerade arbetskraften.
Attractive_Price_Kosbit_IT Outsourcing Company

#5: Kulturell samhörighet
Kosovo Kosovo har en närmare kulturell koppling till Europa, vilket hjälper företag att förhindra problem som kan uppstå när man arbetar med företag från en annorlunda, kulturell bakgrund. Kosovo har tillverkat några av de bästa kvinnliga popstjärnorna: Rita Ora, Bebe Rexha, Dua Lipa, och Era Istrefi. Inom sport vann Majlinda Kelmendi den första OS-guldmedaljen i Rio. Det har också producerat några top fotbollsspelare i Europa: Adnan Januzaj (Manchester United), Granit Xhaka (Arsenal) och Xherdan Shaqiri (Stoke City). Och inte nog med det! Kosovo serverar också den bäst macchiaton i världen (Yahoo Travel, 2015).

Culture_Affinity_Kosbit_IT Outsourcing Company

#6: EU-överensstämmande lagstiftning

Kosovo har utvecklat sitt rättssystem och det är nu helt kompatibel med den gällande EU-lagstiftningen. Alla lagar finns tillgängliga på engelska. Enkla och genomskinliga skattesystem samt euro som officiell valuta gör det riktigt enkelt att göra affärer i Kosovo.
6. EU Compatible Legislation Kosovo Kosbit

#7: Tillgång till EU-marknaden

Kosovo har undertecknat ett stabiliserings- och associeringsavtal med EU. Kosovo är också medlem i CEFTA, vilket ger fri tillgång till 529 miljoner EU- konsumenter och erbjuder en bättre investeringsmiljö och stadiga relationer med landets motsvarigheter.
 Access to EU Market Kosbit

#8: Mogen K-marknad
Med den högsta Internetanvändningen i sydöstra Europa fortsätter Kosovos IKT- marknad att växa och ge fantastiska möjlighet för outsourcing-tjänster inom IT för internationella företag.

Mature ICT Market Kosovo Kosbit

#9: Nationell IT-strategi

Kosovos regering har åtagit sig att stödja IKT-branschen genom att erbjuda konsekventa IKT-relaterade lagstiftningar och ramverk. Kosovo Association of Information and Communication Technology (STIKK), Capgemini, GIZ och Innovation Center Kosovo (ICK) samt andra berörda intressenter har gått samman för att utveckla en nationell IT-strategi som främjar Kosovos IKT-marknad.

Kosovo National IT Strategy_Kosbit_IT Outsourcing Company

#10: Ökat antal IKT-examinerade

I Kosovo har ett initiativ inom IKT inneburit en markant ökning av IKT-examinerade med flerspråkiga och tekniska förmågor som nu finns tillgängliga att exportera för professionella tjänster. Dessutom har utbildningssystemet genomgått Bolognaprocessen för både landets privata och offentliga universitetsutbildningar. Utbildningarna har nyligen även genomgått en ackrediteringsprocess utförd av brittiska rådet. Sist men absolut inte minst har en grupp studenter från Kosovo vunnit en tävling vid namn ”Space Apps Challenge” som hölls av NASA 2015.

10. Increasing Numbers of ICT Graduates Kosovo Kosbit

Slutsats

Outsourcing fortsätter att växa som en av dagens viktigaste affärstrender och strategiska alternativ. Men destinationerna för outsourcing-tjänster förändras och nya länder som Kosovo växer snabbt fram. Inom den resultatbaserade ekonomin där företag utnyttjar externa möjligheter och kunskaper kan man fråga sig följande: varför göra mer än du måste om en annan leverantör kan göra det snabbare, bättre och billigare?

Outsourcing fungerar verkligen! Men det fungerar bäst när du gör det rätt. Kosbit är ett ledande företag inom IT-outsourcing med huvudsäte i sydöstra Europa, Kosovo. Kosbit arbetar med företag som AT&T, IBM och Cisco, med over tio års erfarenhet erbjuder Kosbit ett brett utbud av tjänster inom IT-outsourcing, globala telekomlösningar, systemintegration och mjukvaruutveckling som kan minska dina IT-kostnader, förbättra tjänsteleverans och möjliggöra företagstillväxt.

Vår tjänst ger dig sinnesro…och nu använder vi den NYA KÄLLAN av högkvalificerade tekniker från sydöstra Europa i stället för Indien!!

Vad är skillnaden?“
”Vi talar ditt språk!”