10 Dejstev o Kosovu kot izvirna destinacija za IT storitve

10 Dejstev o Kosovu kot izvirna destinacija za IT storitve

V zadnjih letih se je rast zunanjega izvajanja znatno povečala kot posledica tehnološkega napredka, konkurenčnosti in hitrega poslovnega okolja. Zunanje izvajanje zdaj predstavlja enega izmed najbolj pomembnih načinov poslovanja in neustavljiv trend. Kaj torej je zunanje izvajanje? – preprosto povedano pomeni najemanje drugih, ki bodo za vas opravili določeno delo izven vaše hiše. V preteklosti se je zunanje izvajanje večinoma upoštevalo kot taktika za zmanjševanje stroškov, a danes, v visoko povezanem svetu, predstavlja močno strateško orodje, ki lahko napaja globalno ekonomijo 21.
Stoletja..

Vse več podjetij išče zunanje izvajanje ITO (Zunanje izvajanje informacijske tehnologije) in BPO (zunanje izvajanje poslovnega postopka) na
jugovzhodnih delih Evrope. Več primerov zunanjega izvajanja vključuje IT storitve, proizvodnjo, razvoj programske opreme, davke, računovodstvo, rezervacije, treniranje, pomoč uporabnikom, logistiko, nepremičnine, klicne centre in funkcije za upravljanje s človeškimi viri.

V tem pomembnem trendu se je pojavilo tudi Kosovo, kot ena izmed najboljših Evropskih lokacij za globalno zunanje izvajanje IT storitev.

V skladu z Globalnimi združenimi viri (GSA), jugovzhodna Evropa – predel Kosova predstavlja privlačno lokacijo za zunanje izvajanje, saj prinaša nizko cenovno kvalificirano osebje in visoko število visoko izobraženih, večjezičnih in kvalificiranih IT profesionalcev. Kosovo ima najmlajšo populacijo (53% populacije s Kosova je mlajše od 25 let) v EU, strateški časovni pas (CET), valuto Evro, nizko raven obdavčitve, kulturno afiniteto in brezplačni tržni dogovor z EU in ZDA.

Če torej že uporabljate zunanje izvajanje – ali o njem močno razmišljate – je spodaj navedenih deset dejstev o Kosovu, kot o virni destinaciji za IT storitve:

Dejstev o Kosovu kot izvirna destinacija za IT storitve_Kosbit

#1: Visoko kvalificirano mlado osebje
Kosovo ima najmlajšo populacijo v Evropi, ki je dobro izobražena in kvalificirana na IT področju (Cisco CCIE/Juniper JNCIE/Tellabs & Microsoft MSCE). Posamezniki se prav tako ponašajo z močnimi jezikovnimi veščinami na Angleškem in Nemškem področju.

Highly Qualifed Young Staff Kosbit

#2: Strateška lokacija
Kosovo ima strateško lego v osrčju Evrope, zato je eno izmed najbolj privlačnih ITO/BPO destinacij in IT osrčje zunanjega izvajanja v Evropi. V
skladu s poročilom svetovne banke je bilo Kosovo prepoznano kot eno izmed najboljših 10 lokacij zunanjega izvajanja na svetu in se zdaj uvršča na mesto 66 od 189.

Invest in Kosovo Kosbit

#3: Časovni pas
Kosovo je bližje, kot morda mislite. Leži v časovnem pasu UTC +01:00 – Centralni Evropski časovni pas, 1 uro pred Greenwich časov. Oddaljeno je le 3 ure do Londona z letalom in manj kot 2 uri od Berlina.
Time Zone in Kosovo Kosbit

#4: Privlačna cena
Na Kosovu lahko za manj denarja dobite več. Nedavne raziskave kažejo, da se podjetja z ZDA in VB namesto Indije obračajo na jugovzhodno Evropo, saj je cenejša in prinaša bolj kvalificirano delovno silo.
Attractive_Price_Kosbit_IT Outsourcing Company

#5: Kulturna afiniteta
Kosovo ima tesnejšo kulturno povezav iz Evrope, kar podjetjem pomaga zmanjšati več težav, ki izvirajo z dela s podjetji, ki imajo drugačno kulturno ozadje. Kosovo prinaša ene izmed največjih svetovnih pop zvezdic: Rita Ora, Dua Lipa & Era Istrefi. S športnega vidika je Majlinda Kelmendi osvojila prvo zlado medaljo v Riu. Kosovo je prav tako prineslo več najpomembnejših evropskih nogometnih zvezd: Adnan Januzaj (Manchester United), Granit Xhaka (Arsenal) in Xherdan Shaqiri (Stoke City). Ne le to; kavarne v Kosovu prav tako strežejo najboljši macchiato na celem svetu (Yahoo Travel, 2015).

Culture_Affinity_Kosbit_IT Outsourcing Company

#6: EU Združljiva zakonodaja

Kosovo je reformiralo svoj pravni sistem, tako, da je le ta zdaj kompatibilen z zakonodajo EU. Vsi zakoni so na voljo v angleščini. S preprostim in transparentnim davčnim sistemom kot tudi Evrom, kot uradno valuto, je poslovanje na Kosovu izjemno preprosto.
6. EU Compatible Legislation Kosovo Kosbit

#7: Dostop do EU trga

Kosovo je z EU podpisalo Stabilizacijsko-pridružitveni sporazum. Prav tako je član CEFTA, kar omogoča dostop do 529 milijonov EU potrošnikom in omogoča boljše investicijske možnosti ter odnose z drugimi.
 Access to EU Market Kosbit

#8: Zrel ICT trg
Z najvišjo spletno penetracijo na jugovzhodu Evrope ICT trg Kosova nenehno narašča in nudi neverjetne priložnosti za storitve zunanjega IT izvajanja za mednarodna podjetja.

Mature ICT Market Kosovo Kosbit

#9: Nacionalna IT sstrategija

Kosovska vlada se zavzema za podporo IKT industrije in ji tako nudi dosledek IKT – povezana zakonodaja in okvirji. Kosovsko združenje informacijskih in komunikacijskih tehnologij (STIKK), Capgemini, GIZ in Inovacijski center Kosovo (ICK) ter drugi pomembni partnerji so se združili in skušajo ustvariti nacionalno informacijsko strategijo, ki bi spodbujala IKT trg na Kosovu.

Kosovo National IT Strategy_Kosbit_IT Outsourcing Company

#10: Naraščujoče število diplomantov IKT

Vlada Kosova z IKT veščinami opaža vse večji porast IKT diplomantov, ki so več jezični in imajo tehnološko zmožnost, da izvažajo svoje strokovne storitve. Poleg tega je izobraževalni sistem na višjem evropskem izobraževanju; tako v javnih, kot zasebnih šolah, prestal bolonjski process, ki pomeni akreditacijski postopek, ki ga je izvajal Britanski svet. Poleg tega je potrebno omeniti tudi dejstvo, da je skupina študentov s Kosova osvojila “Space Apps Challenge” tekmovanje, ki ga je NASA organizirala leta 2015.

10. Increasing Numbers of ICT Graduates Kosovo Kosbit

Zaključek

Zunanje izvajanje je en izmed najpomembnejših poslovnih trendov in strateških možnosti, ki nenehno raste. Kljub temu pa se destinacije
zunanjega izvajanja nenehno spreminjajo, zato se hitro pojavljajo kraji, kot je Kosovo. V ekonomiji, ki temelji na rezultatih in, kjer podjetja izkoriščajo zunanje zmogljivosti in znanja – zakaj bi se z nečem trudili, če to lahko na hitrješi, boljši in cenejši način opravi nekdo drug?

Zunanje izvajanje deluje – resnično! A rezultat je najboljši, ko to počnete pravilno. Kosbit je vodilno podjetje IT zunanjega izvajanja, katerega sedež leži v jugovzhodni Evropi, na Kosovu. Kosbit sodeluje s podjetji, kot so AT&T, IBM In Cisco ter se ponaša z več kot desetletjem izkušenj. Kosbit nudi široko paleto storitev, IT storitve zunanjega izvajanja, globalne telecom rešitve, sistemsko integracijo in razvoj programske opreme, kar znižuje IKT stroške, izboljša čas dokončanja in omogoča poslovno rast.

Naša storitev vas bo pomirila… zdaj uporabljamo NOVE VIRE visoko-kvalificiranih tehnikov z jugovzhodne Evrope in ne z Indije!

Razlika?“
”Govorimo vaš jezik!”